Sunday, June 12, 2011

review Filmkrant (Dutch only)

REVISION: APOCALYPSE 2

Wanstaltig, geniaal of allebei? Murw gebeukt door de liters bloed die over het bioscoopscherm spuien, overkomt het me nog maar zelden. Maar Edwin Brienens waanzinnig psychotische revision: apocalypse 2 bevatte eindelijk weer een scène die me deed kokhalzen.

Het lichaam van een overspelige burgerman wordt operatief aan stukken gereten. Het begint met diepe messneden in hals en gezicht, vervolgens wordt er tergend traag een been afgezaagd. Om te culmineren in het met een heggenschaar openknippen van de buik en het één voor één lospeuteren van de organen. In een flits zien we hoe de kat zich te goed doet aan een stukje darm.
Dat is typisch Brienen, om zo'n gruwelijke martelscène zonder pardon te laten overlopen in een haast melige grap. Misplaatst? Wanstaltig? Of is het grensoverschrijdend? En simpelweg geniaal? Eigenlijk klopt het allemaal een beetje, want revision is Kult met een grote K. Zo buitenissig en zwaar over-the-top dat elke kwalificatie eigenlijk meteen de tegenovergestelde kwalificatie oproept. Brienen behoort daarmee tot een select groepje regisseurs: je kunt hem tegelijkertijd haten en van hem houden.

Naaktmodel
Werkelijk alles kan en alles mag in zijn dolgedraaide universum, waarop niet alleen de toeschouwer, maar ook de inhabitanten hun grip verliezen. Het aan lager wal geraakte naaktmodel Traci mijmert voor zichzelf uit over haar structurele identiteitscrisis en de peilloze diepte van haar bestaan. Wat Traci rest, is een orgie van verkrachting, marteling en moord. Dat gebeurt tegen de achtergrond van een door de massacultuur en -consumptie gecorrumpeerde samenleving, die niet anders kan dan haar eigen ondergang bewerkstelligen.
Als psychothriller à la black swan weet revision niet helemaal te overtuigen. Daarvoor word je onvoldoende meegesleept in Traci's zieke geest. Hetzelfde geldt voor de potentieel subversieve maatschappijkritiek die Brienen levert. Maar misschien is het beter om de film niet al te serieus te nemen. Laat staan om hem te labelen. Brienen overtreedt niet alleen de grenzen van de goede smaak, hij laat zich ook niet in een hokje proppen. Voor arthouse mist revision de verfijnde esthetiek, voor een ordinaire genrefilm de publieksbehaagzucht, voor een avant-gardistisch experiment het verheven intellectualisme. Het is niets van dat alles en toch ook weer allemaal wel.

Niels Bakker

****

REVISION: APOCALYPSE 2 Regie Edwin Brienen, Nederland, 2009, 80 minuten Met Eva Dorrepaal, Clayton Nemrow Distributie Filmfreak